Πάντα θα υπάρχουν διαφορετικά επίπεδα αντίληψης της κοσμοθεωρίας του Ελληνα καθώς και σε όλα τα άλλα θρησκευτικά συστήματα. Ποια λοιπόν η διαφορά; Υπάρχει!

 Ότι και να πιστεύεις, όποια κοσμοθεωρία και αν ακολουθείς, όποιο έθνος και να σε μεγάλωσε, όσο μηδενιστής, υλιστής, άθεος και αν είσαι, δεν θα το κάνεις με τον ίδιο τρόπο με τους υπόλοιπους που ακολουθούν το ίδιο πράγμα με εσένα. 

Πάντα. Πάντα θα υπάρχουν δεισιδαίμονες, πάντα θα υπάρχουν υπερόπτες ως προς την άποψη του σωστού, πάντα θα υπάρχουν αυτοί που θα κρίνουν το σωστό και το λάθος, πάντα θα υπάρχουν αυτοί που θα ορίζουν τα όρια, πάντα θα υπάρχουν αυτοί που θα κρίνουν τους άλλους. 

Ακόμα και στον αθεϊσμό θα υπάρχουν αυτές οι κλίμακες. 

Άρα και στην Ελληνική θρησκευτική κοσμοαντίληψη σίγουρα υπήρχαν και θα υπάρχουν άνθρωποι που θα την καταλαβαίνουν όπως αυτοί μπορούν εκείνη την στιγμή. 

Άλλοι θα πιστεύουν ότι οι θεοί είναι ανθρωπάκια που έχουν έρθει και τους έχουν μιλήσει διά ζώσης και άλλοι μέσω της φιλοσοφίας θα αντιλαμβάνονται την πραγματική ελληνική θρησκευτική κοσμοαντίληψη. 

Ισχύει λοιπόν για όλες τις εθνικές και αποκαλυπτικές θρησκείες. Ισχύει διότι είναι στη φύση του ανθρώπου όπως και όλης της φύσης να μην θέλει ίδια πράγματα. 

Ποια είναι λοιπόν η διαφορά; 

Αν το χαμηλό επίπεδο αντίληψης το καλλιεργεί η ίδια η θρησκευτική κοσμοαντίληψη και όχι απλώς η τωρινή κατάσταση ενός ατόμου, μιας κοινωνίας.

Άλλο είναι η κοσμοαντίληψη να προσπαθεί να σε υψώσει αντιληπτικά, άσχετο το ότι δεν θα το καταφέρει με όλους και άλλο όταν η ίδια η θρησκευτική κοσμοαντίληψη προσπαθεί να σου ρίξει το επίπεδο, να σε γονατίσει, να σε φοβίσει, να σε υποτάξει, να σου αυξήσει τον εγωισμό, την υπεροψία, την πίστη ότι η συγκεκριμένη υλική σου μορφή μπορεί να γίνει αθάνατη εκτελώντας απλώς κάποιες παιδικές εντολές σε υπερβολικά ελάχιστο χρόνο. 

Το ποσοστό των ποιοτικών ανθρώπων και αξιών που θα δημιουργηθούν είναι συντριπτικά διαφορετικό μεταξύ αυτών των κόσμων. 

Μπορούμε απλώς να δούμε ιστορικά τι δημιούργησε ο Ελληνας με τους θεούς του και τι οι αιρέσεις του Εβραϊσμού, Χριστιανισμός, Ισλάμ. 

Οι πρώτοι αγκάλιασαν την πραγματικότητα με την ολιστική έννοια και προσπάθησαν να την εξηγήσουν ενώ οι άλλοι δημιούργησαν ένα παραμύθι για να το κάνουν πραγματικότητα. 

Οι Έλληνες άνοιξαν την αντίληψη και οι άλλοι την εγκλώβισαν. 

Η διαφορά τεράστια!

Σχόλια